13.8 C
Amsterdam

‘Taliban jagen op gehandicaptenactivisten’

Lees meer

Gehandicaptenactivisten in Afghanistan vrezen voor hun leven sinds de Taliban het land hebben overgenomen.

De Taliban hebben een granaat in de tuin van een gehandicaptenactivist gegooid, meldt het Amerikaanse online medium the Nation. Omdat diens organisatie Amerikaanse subsidies heeft gekregen, zouden de Taliban denken dat hij en zijn medeactivisten spionnen zijn.

Volgens Isabel Hodge, uitvoerend directeur van een internationale gehandicaptenorganisatie, lopen minstens vijftig Afghaanse gehandicaptenactivisten gevaar. Door hun banden met de Verenigde Staten hebben deze activisten nu een probleem.

Vanwege ruim veertig jaar oorlog kent Afghanistan veel gehandicapten. Het is een kwetsbare groep waar Amerika onvoldoende rekening mee hield toen het op de luchthaven van Kabul besloot wie mee mocht met de evacuatie en wie niet, aldus Hodge.

Geen van de vijftig gehandicaptenactivisten die Hodge voor het ministerie van Buitenlandse Zaken had geïdentificeerd, werd geëvacueerd.

Hodgde vreest ook voor de sociaaleconomische perspectieven van gehandicapten in Afghanistan. Onder president Ashraf Ghani kregen ze een maandelijkse uitkering, die ze onder de Taliban mogelijk kwijtraken.

- Advertentie -