13.8 C
Amsterdam

Taliban vragen internationale gemeenschap om hulp

Lees meer

Taliban-woordvoerder Matiallah Ruhani roept de internationale gemeenschap op om de hulp aan Afghanistan te hervatten.

‘De hulp kan de vorm aannemen van investering, wederopbouwprojecten of elke vorm van humanitaire steun voor de regering of de burgers van Afghanistan’, aldus Ruhani.

Sinds de machtsovername door de Taliban zijn bijna alle hulpdiensten samen met de NAVO-missie met de noorderzon vertrokken. De Taliban hebben het land nu voor zichzelf. Maar het land veroveren is één, Afghanistan besturen is twee. Dat kan alleen bij enige vorm van stabiliteit. Daarom wil de Taliban nu alle hulp ‘ten zeerste verwelkomen’.

Het is volgens Ruhani hypocriet dat de internationale gemeenschap wel ‘de corrupte regering’ in Afghanistan de afgelopen twintig jaar heeft gesteund, maar nu weigeren over de brug te komen.

‘De Taliban hebben vrede gebracht in Afghanistan’, aldus Ruhani, die benadrukt dat de Taliban ‘geen terroristen’ zijn.

Veel westerse landen zitten met hun handen in het haar over hoe met de Taliban om te gaan. Er komen onophoudelijk berichten binnen van misdaden tegen de oppositie, vrouwen en minderheden.

Zolang de Taliban zichzelf niet matigen, wil het Westen de Taliban niet erkennen. Tegelijk blijven de grenzen dicht voor Afghaanse vluchtelingen, behalve voor de evacués die op het laatste moment zijn meegenomen.

- Advertentie -