17.2 C
Amsterdam

Taliban: vrouwen mogen studeren, maar niet in één ruimte met mannen

Lees meer

Afghaanse vrouwen mogen studeren aan de universiteit, maar de Taliban willen een einde maken aan gemengde klassen. Dat zegt Abdul Baqi Haqqan, de interim-minister voor Hoger Onderwijs van de Taliban.

De minister zegt dat de Taliban ‘een redelijk en islamitisch leerplan willen scheppen dat in overeenstemming is met onze islamitische, nationale en historische waarden en anderzijds in staat is om te concurreren met andere landen’.

Meisjes en jongens zullen ook gescheiden worden op lagere en middelbare scholen, maar dat was ook onder de pro-westerse regering regel in het conservatief-islamitische Afghanistan.

De Taliban hebben beloofd de vooruitgang op het gebied van vrouwenrechten te respecteren, maar alleen in overeenstemming met hun strikte interpretatie van de islamitische wet.

‘De (…) mensen van Afghanistan zullen hun hoger onderwijs in het licht van de sharia in veiligheid voortzetten zonder in een gemengde mannelijke en vrouwelijke omgeving te verkeren’, aldus de minister.

In de jaren negentig van de vorige eeuw kozen de Taliban voor een striktere koers. Meisjes mochten toen helemaal niet naar school. Velen vrezen een terugkeer naar dit regime.

- Advertentie -