20.2 C
Amsterdam

Taubah-moskee krijgt alsnog toegang tot omstreden onderzoek

Lees meer

De Taubah-moskee in Veenendaal krijgt na een rechtszaak van twee jaar slechts gedeeltelijk toegang tot het omstreden geheime onderzoek van de gemeente. Grote delen van het rapport over de moskee zijn weggelakt.

Er zouden ‘risico’s voor betrokkenen en de gemeente kunnen zijn’ bij het volledig vrijgeven van het rapport, aldus de gemeente Veenendaal. Zo meldt de lokale nieuwszender RTV Utrecht.

De overheid heeft jarenlang het particuliere bedrijf Nuance door Training en Advies (NTA) ingehuurd voor undercoveroperaties bij moskeeën. Dit deden ze om vermeende radicalisering in de moslimgemeenschap te traceren, maar het onderzoek had geen juridische basis.

Toen het geheime onderzoek aan het licht kwam in 2021, daagden meerdere mosliminstellingen, waaronder Stichting Taubah, de gemeente voor de rechter. De rechter geeft Stichting Taubah gelijk en oordeelt dat de gemeente te veel informatie heeft ‘weggelakt’. Alle elf pagina’s over stichting Taubah zijn namelijk onleesbaar gemaakt.

Hierbij ging het niet alleen om namen en bedrijfsgegevens, maar ook om de volledige inhoud van de e-mails. De rechter oordeelt dat de gemeente niet heeft ‘toegelicht’ waarom het voor de geheimhouding heeft gekozen.

De gemeente Veenendaal moet nu de geëiste documenten binnen zeven werkdagen aan de moskee overdragen. Als het dat niet doet, volgt er een dwangsom van 500 euro, dat kan oplopen tot maximaal 25.000 euro, plus proceskosten.

- Advertentie -