18.4 C
Amsterdam

Te weinig aandacht voor diversiteit in NPO-rapport

Lees meer

Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (NCDR) Rabin Baldewsingh is kritisch op een nieuw rapport over de toekomst van de publieke omroep. Hij noemt het beschamend dat de thema’s diversiteit en inclusie niet de plek krijgen die ze zijns inziens moeten hebben.

Baldewsingh reageerde gisteren op het rapport. ‘Hoe gaat de omroepwereld de veelzijdigheid in de samenleving representeren? Dat is immers een essentiële pijler van het publieke bestel. En welke waarborgen worden er ingebakken om discriminatie en racisme te voorkomen? Ik had er meer van verwacht. Onbegrijpelijk dat de commissie dit niet in de aanbevelingen heeft meegenomen.’

Het Adviescollege Publieke Omroep, een commissie onder leiding van voormalig CDA-politicus Pieter van Geel, stelde in het maandag gepubliceerde rapport dat de NPO uit maximaal zes omroepverenigingen mag bestaan. Verder is de commissie van mening dat de overheid zich minder met de publieke omroep moet bemoeien.

Wel worden de criteria waaraan omroepen moeten voldoen om in het bestel te mogen strenger. Zo moeten ze geworteld zijn in de samenleving. Ook vindt de commissie dat omroepen die niet aan de voorwaarden voldoen uit het bestel moeten worden gezet. Het lijkt erop dat Van Geel en de zijnen hiermee Ongehoord Nederland en soortgelijke omroepen op het oog hebben. Ongehoord Nederland lag diverse malen onder vuur omdat de omroep nepnieuws en racisme zou promoten.

- Advertentie -