11.3 C
Amsterdam

Terreurverdachte na 21 jaar vrijgelaten uit Guantánamo

Lees meer

De Verenigde Staten hebben Ghassan al Sharbi gerepatrieerd, een Saoedische ingenieur die 21 jaar lang zonder vorm van proces heeft vastgezeten op de Amerikaanse legerbasis in Guantánamo Bay. Al Sharbi wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de terreurorganisatie Al Qaida.

De 48-jarige Ghassan al Sharbi werd 21 jaar geleden opgepakt in Pakistan. Hoewel hij ervan verdacht werd betrokken te zijn bij de terroristische aanslagen van 11 september 2001 op het World Trade Centre in New York is hij nooit formeel aangeklaagd. De Amerikaanse autoriteiten hebben nu besloten om de man vrij te laten en naar zijn vaderland Saoedi-Arabië te sturen, omdat hij niet langer wordt gezien als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Al Sharbri studeerde luchtvaarttechniek aan een universiteit in Arizona en woonde een vliegles bij samen met twee andere Saoediërs, die kapers van Al Qaida bleken te zijn. Al Sharbi werd in 2002 in Pakistan gearresteerd, naar verluidt in hechtenis gemarteld en uiteindelijk naar de militaire gevangenis van Guantánamo gestuurd. Terwijl het Amerikaanse leger overwoog hem en verschillende anderen aan te klagen, lieten ze de aanklacht uiteindelijk in 2008 vallen. Niettemin bleef Al Sharbi gevangen zitten, omdat hij een gevaar zou vormen voor de nationale veiligheid.

Twee Pakistaanse broers – Abdul, 55, en Mohammed Rabbani, 53 – werden vorige maand vrijgelaten en keerden terug naar huis na twintig jaar vastgehouden te zijn in Guantánamo Bay.

Mensenrechtenorganisaties roepen al lang op tot sluiting van het gevangenkamp Guantánamo.

- Advertentie -