8.4 C
Amsterdam

Texas stevent af op wet die onderwijzen ‘critical race theory’ verbiedt

Lees meer

Een Republikeinse meerderheid in de senaat van de Amerikaanse staat Texas heeft ermee ingestemd om het lesgeven in de zogenoemde critical race theory in onderwijsinstellingen te verbieden.

In het wetsvoorstel van senator Bryan Hughes staat dat scholen leerlingen niet mogen onderwijzen dat de Verenigde Staten inherent racistisch is, maar moeten wijzen op de principes van de Amerikaanse revolutie die de Verenigde Staten zo bijzonder maken.

‘Is er racisme dat aangekaart moet worden? Ja, het is niet meer wat het was, maar het bestaat, en het moet worden aangekaart’, zei Hughes toen hij zijn wetsvoorstel in de senaat verdedigde. ‘We willen ons steentje bijdragen aan het gesprek over onze geschiedenis – inclusief de zwarte bladzijden – maar willen het waarachtig en genuanceerd brengen.’

In critical race theory staan de slavernij en begrippen als ‘institutioneel racisme’, ‘intersectionaliteit’ en ‘witte suprematie’ centraal. Doel van deze academische invalshoek is om de effecten van ras en cultuur op iemands sociale status in een samenleving te bestuderen. Maar de Republikeinen vinden deze tak van studie eerder lijken op activisme dan op wetenschap. Witte studenten krijgen een schuldgevoel aangepraat, vinden zij.

In het wetsvoorstel worden docenten ook verboden om leerlingen extra studiepunten te geven voor politieke activiteiten. Docenten moeten juist neutraal zijn, staat in het wetsvoorstel.

Het wetsvoorstel moet eerst nog naar het regionale Huis van Afgevaardigden voordat het een wet wordt.

Democraten zijn tegen het wetsvoorstel, dat ze zien als een motie van wantrouwen tegen docenten. Ook stellen ze dat slavernij en witte suprematie gewoon moreel verkeerd zijn. Daar kan nu eenmaal geen ‘neutraal’ perspectief tegenover gezet worden, vinden ze.

Toch lijkt het erop dat de Democraten aan het kortste eind gaat trekken: ook in het Texaanse huis zetelt een Republikeinse meerderheid.

- Advertentie -