16.4 C
Amsterdam

The Rights Forum bekritiseert antisemitismenota Segers en Ellian

Lees meer

De pro-Palestijnse lobbygroep The Rights Forum heeft een negentien pagina’s tellend kritisch commentaar gegeven op de antisemitismenota van Gert-Jan Segers, de voormalige leider van de ChristenUnie, en VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. De twee politici zouden daarin antisemitisme en antizionisme op één hoop gooien.

Segers en Ellian beweren in hun nota: ‘Om zonder voor vervolging te vrezen hun gang te kunnen gaan, gebruiken veel antisemieten antizionisme als vermomming voor hun Jodenhaat.’ Een bron voor deze bewering geven zij echter niet. Voor The Rights Forum reden om hierover te vallen. ‘Niemand weet hoeveel antisemieten het antizionisme ‘als vermomming gebruiken’ en niets wijst erop dat het er ‘veel’ zijn.’

Ook geven Segers en Ellian geen omschrijving van de term antizionisme, en suggereren ze ten onrechte dat antizionisme pas na de Tweede Wereldoorlog ontstond met de komst van de staat Israël. Voor de Tweede Wereldoorlog was de meerderheid van de Joodse gemeenschap tegen het zionistische idee, dat de Joden een eigen staat moeten hebben in Palestina. ‘Het antizionisme is van oorsprong een Joods fenomeen en is dat ten dele nog altijd’, stelt The Rights Forum. Bovendien laten Segers en Ellian na te vermelden dat Theodor Herzl, de vader van het zionisme, werd verweten dat zijn ‘politieke zionisme’ een anti-Joodse ideologie was.

The Rights Forum levert ook kritiek op de zogenoemde IHRA-werkdefinitie van antisemitisme, die door een ruimte parlementaire meerderheid is aanvaard in 2018. Deze definitie wordt volgens de lobbygroep misbruikt om critici van Israël de mond te snoeren, omdat de voorbeelden naast echt antisemitisme ook legitieme vormen van kritiek op Israël omvatten. Ook Joodse Israëlcritici worden als antisemiet weggezet, aldus The Rights Forum.

- Advertentie -