16.3 C
Amsterdam

The Rights Forum lanceert Palestina-kieswijzer

Lees meer

The Rights Forum heeft een Israël/Palestina-kieswijzer gemaakt. BIJ1 en Denk zijn het meest pro-Palestina, PVV, SGP, ChristenUnie en FvD het minst.

The Rights Forum is een Nederlandse mensenrechtenorganisatie die zich hard maakt voor Palestina. Oprichter is oud-premier Dries van Agt. Samen met Amnesty International, Oxfam Novib en Pax bereidt The Rights Forum een kort geding tegen de Nederlandse regering voor, vanwege haar opstelling in de Gaza-oorlog. De Nederlandse regering staat achter het recht van Israël om zich te verdedigen, terwijl de Israëlische aanvallen op Gaza inmiddels tot 12.000 Palestijnse burgerdoden hebben geleid.

De Israël/Palestina-kieswijzer kijkt naar een aantal variabelen. Hoe denken Nederlandse politieke partijen over een staakt-het-vuren in Gaza? Moet Nederland Palestina erkennen als staat? Maakt Israël zich schuldig aan apartheid?

BIJ1 en Denk komen als het meest pro-Palestina uit de bus. Beide partijen vinden onder meer dat racistische en gewelddadige uitspraken van Israëlische politici veroordeeld moeten worden. Andere linkse partijen, zoals de Partij voor de Dieren, de Socialistische Partij vinden net als BIJ1 en DENK dat het Internationaal Strafhof de Israëlische oorlogsmisdaden in bezet Palestina moet onderzoeken. GroenLinks/PvdA zijn voorzichtiger. Dat geldt ook voor de liberale partijen D66 en Volt.

The Rights Forum heeft ook een onderzoek gedaan naar het stemgedrag van alle partijen. Daaruit blijkt dat Denk het meest pro-Palestina is, 100 procent, gevolgd door BIJ1 met 99 procent en de Partij voor de Dieren (98 procent). SGP (15 procent), PVV (7 procent) en BVNL (1 procent) zijn het meest pro-Israël.

- Advertentie -