16.1 C
Amsterdam

Ophef: tijdschrift Vogue ‘wist’ Palestina uit Instagrambericht Gigi Hadid

Lees meer

Het tijdschrift Vogue ligt onder vuur, omdat het blad het woord ‘Palestina’ uit een Instagrambericht van Gigi Hadid heeft weggelaten in een eigen Instagrambericht hierover. Het fotomodel doneert een deel van haar inkomsten aan mensen in Oekraïne en Palestina, maar Vogue noemde alleen Oekraïne.

Afgelopen zondag kondigde de Amerikaanse Hadid, die Palestijnse en Nederlandse roots heeft, op Instagram aan dat ze al haar inkomsten van haar shows in het najaar van 2022 zou doneren. Dit, om ‘degenen die lijden onder de oorlog in Oekraïne te helpen, evenals degenen die hetzelfde ervaren in Palestina te blijven steunen’.

Vogue wijdde hier in eerste instantie een Instagrambericht aan, waarin het blad haar verklaring bijna letterlijk overnam en ook Palestina noemde. Daar kwam echter kritiek op van de pro-Israëlische organisatie StopAntisemitism.org, die stelde dat Hadid zich de Russische invasie van Oekraïne toe-eigende om haar politieke agenda door te drukken en Israël te belasteren.

In reactie op deze ophef besloot Vogue het bericht te wijzigen, met als resultaat dat pro-Palestijnse activisten nu woedend waren.

Zo riep de Palestijnse activist Mohammed al Kurd het modeblad ter verantwoording. Hij stelde hij dat ‘een mainstream media-outlet letterlijk de feiten van een nieuwsbericht heeft gewist en belemmerd, omdat de zionisten het niet leuk vonden. Tot zover journalistieke integriteit en ethiek.’

Een andere activist zei dat Vogue de Israëlische apartheid vergoelijkte en betoogde dat #PalestinianLivesMatter ook belangrijk is, zelfs als ze ‘uw pagina’s en covers niet halen.’

- Advertentie -