14.5 C
Amsterdam

TikTok-filmpje van ‘wimpermeisje’ over Oeigoeren gaat viral, daarna account geband

Lees meer

Via een video op het sociale medium TikTok vraagt de Amerikaanse moslima Feroza Aziz aandacht voor de situatie van de islamitische Oeigoeren in Chinese kampen. Het filmpje, dat aanvankelijk lijkt te gaan over het krullen van wimpers, ging deze week viral.

China houdt naar schatting meer dan een miljoen Oeigoeren vast in ‘heropvoedingskampen’ in de westelijke regio Xinjiang. In deze kampen worden de islamitische Oeigoeren onderworpen aan een streng regime.

In het TikTok-filmpje is te horen hoe de 17-jarige tiener Feroza Aziz uit New Jersey van het onderwerp ‘wimpers’ overschakelt op de situatie van de Oeigoeren. Ondertussen gaat ze rustig door met het krullen van haar wimpers:

‘Dus het eerste wat je doet is je wimperkruller nemen en je wimpers krullen. Dan leg je die neer en gebruik je de telefoon die je nu ook gebruikt om te zoeken naar wat er in China gebeurt, hoe ze concentratiekampen hebben, daar onschuldige moslims in gooien. Dit is een nieuwe Holocaust, waar niemand over spreekt.’

De ‘wimpervideo’ is ook via andere social media-kanalen verspreid en miljoenen keren bekeken. Maar nu is Aziz’ account voor een maand geblokkeerd, zo tweette ze gisteren zelf. Volgens TikTok, dat in Chinese handen is, komt dit vanwege een ‘meervoudige schending’ van de huisregels.

Ze zou eerder in een video hebben gezegd dat ze als een kind een crush op Osama bin Laden had, iets wat volgens Aziz’ gewoon humor was. Maar een woordvoerder van het TikTok noemt dit het ‘promoten van terrorisme’.

Aziz laat zich er niet door ontmoedigen. ‘China is bang dat de waarheid zich verspreidt. We moeten ze bang blijven maken en de waarheid blijven verkondigen. Red de moslims.’

- Advertentie -