15.8 C
Amsterdam

TikTokker van kleur: ‘Dankzij witte mensen blijf ik dik’

Lees meer

De Indiase TikTokker Marzuka Tartil Esha geeft witte mensen de schuld van het feit dat ze kampt met overgewicht. Op social media wordt met hoon op haar verhaal gereageerd, maar ze krijgt ook steun.

Marzuka Tartil Esha, die studeert in de Verenigde Staten, plaatste video’s van onder meer honden, katten en haar blote voeten voordat ze op de politieke toer ging.

‘Ik ga jullie bewijzen waarom witte mensen de reden zijn waarom ik dik ben vandaag de dag’, zo begint Esha haar video.

@unheard.melodies128 I said what I said #foryou #foryoupage #colonialism #obesity #weightloss ♬ original sound – Marzuka Tartil Esha

Toen de (witte) Britten India koloniseerden, vernietigden ze ook de vruchtbare landbouwgronden, legt ze uit. Dit had hongersnoden tot gevolg, waaronder die van 1943 die miljoenen mensenlevens eiste. Het gevolg: veel mensen in India zijn nog altijd bang om honger te lijden, vervolgt Esha, en eten daarom te veel.

‘Mijn genen denken altijd: ‘Jij gaat dood. Op een zeker moment zal er weer een hongersnood zijn, heb jij geen eten en zul je sterven.”

Aan het slot van de video steekt ze haar middelvinger op, bedoeld voor de witte mensen die in haar ogen de oorzaak zijn van het feit dat ze zich niet aantrekkelijk voelt.

Op Twitter wordt met hoon op Esha’s video gereageerd. ‘Met wit bedoelt ze het brood dat ze elke dag eet…’, reageert een twitteraar sarcastisch. Heeft ze zelf niet stiekem een paar witte mensen opgegeten?, vraagt een ander zich af. En weer een ander vindt dat Esha zich niet zo moet aanstellen en naar de sportschool moet gaan.

Het verhaal van Esha herinnert een Twittergebruiker aan het verhaal dat een zwarte jongen hem op school vertelde. Hij ‘zei dat als witte mensen Afrika niet hadden gekoloniseerd, hij waarschijnlijk in de jungle zou zitten tussen een stel naakte zwarte meisjes. Hij zei het met een zucht, alsof een prachtige levenservaring van hem was gestolen. Ik denk daar vaak aan’.

Maar behalve hoon krijgt Esha ook bijval. ‘Ze heeft feitelijk gelijk, Indiërs hebben zes keer zo vaak diabetes’, reageert de Amerikaanse sociale onderneemster Sarah Nadav, die zich bezighoudt met het armoedevraagstuk. ‘Ze hebben zich aangepast aan hongersnoden. De hongersnoden werden veroorzaakt door de kolonisatie. De kolonisten waren witte mensen. Zoek het maar op.’

- Advertentie -