14.1 C
Amsterdam

Timmermans: ‘Goed als Rutte Navo-leider wordt’

Lees meer

‘Het zou goed voor Nederland zijn als Mark Rutte leider wordt van de NAVO, zei Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA gisteravond tijdens het RTL-verkiezingsdebat.

‘Hij zou het goed doen’, aldus de leider van Verenigd Links.

Niet iedereen is het daarmee eens. Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) vindt het ‘heel merkwaardig’ dat een vertrekkend premier die twee jaar lang de NAVO-boot heeft afgehouden, nu opeens toch weer interesse en ambitie lijkt te hebben. Hij is wel van mening dat een oud-premier op een gegeven moment een ‘functie elders’ zal moeten krijgen, inspelend op de uitgelekte wens van het formerende kabinet Rutte IV over toenmalig CDA’er Omtzigt.

Op de opiniepagina van NRC zaterdag is de wens van Mark Rutte om het militaire bondgenootschap aan te voeren ook niet onopgemerkt gebleven. Door sommige lezers wordt een link gelegd tussen het Nederlandse onthouden van stemmen bij een VN-resolutie waarin werd opgeroepen tot een staakt het vuren.

‘Om secretaris-generaal van de NAVO te worden heb je de welwillende goedkeuring van Amerika nodig’, aldus Leo Verhoef uit Brummen. ‘We weten nu dat Mark Rutte die functie ambieert. Ook weten we allemaal dat de Amerikaanse steun voor Israël onvoorwaardelijk en absoluut is. Rutte weet dat als de beste. Is dat de achterliggende reden van het Nederlandse stemgedrag in de VN?’, vraagt hij.

- Advertentie -