14 C
Amsterdam

Britse universiteit hanteert toelatingstest met diversiteitsvragen

Lees meer

De St. Andrews University in Schotland eist dat aspirant-studenten eerst vragen over diversiteit invullen voordat ze worden toegelaten. Dit melden Britse media.

St. Andrews heeft verplichte modules geïntroduceerd, onder meer over diversiteit en duurzaamheid. Aspirant-studenten die een onvoldoende scoren op deze tests worden niet toegelaten.

De modules van St. Andrews vragen aspirant-studenten om akkoord te gaan met zinnen als: ‘Je persoonlijke schuld erkennen is een nuttig startpunt om onbewuste vooroordelen te overwinnen.’ Als een leerling aanvinkt het hier ‘niet mee eens’ te zijn, dan is het antwoord fout.

Een andere vraag in de tests luidt: ‘Betekent gelijkheid dat iedereen gelijk wordt behandeld?’ Studenten die ‘ja’ zeggen, krijgen de boodschap: ‘Dat klopt niet: in feite kan gelijkheid betekenen dat mensen anders worden behandeld en op een manier die past bij hun behoeften, zodat ze eerlijke resultaten en gelijke kansen krijgen.’

Aspirant-studenten die niet genoeg juiste antwoorden geven moeten de test overdoen als ze willen worden toegelaten. Sommige studenten, wetenschappers en politici vrezen dat dit een inperking van de vrijheid van meningsuiting op de academie inhoudt.

De St. Andrews University stelt dat de ophef hierover wat vergezocht is. De diversiteitsmodules waren door studenten aangevraagd en zijn al jaren geleden ingevoerd, aldus een woordvoerder.

- Advertentie -