18.8 C
Amsterdam

Topambtenaar VS: ‘Amerika steunt inlijving Westelijke Sahara door Marokko’

Lees meer

Amerika is tegen een onafhankelijke Westelijke Sahara, zegt een Amerikaanse topambtenaar.

Tegen het Marokkaanse staatsmedium Mapnews zegt de ambtenaar dat de Amerikanen het Marokkaanse ‘autonomieplan’ steunen. Dit plan, dat de Westelijke Sahara een relatief autonome status geeft onder Marokkaans gezag, is ‘serieus, realistisch en geloofwaardig’.

Deze zomer al schreef de Amerikaanse krant Wall Street Journal, op basis van gesprekken met andere ambtenaren, dat de Verenigde Staten tegen de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara zijn. De onafhankelijkheidsbeweging Polisario, dat strijdt voor een eigen staat in de Westelijke Sahara, is niet blij met dit bericht.

Polisario heerst nu over een klein deel van de Westelijke Sahara, waar de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS) is uitgeroepen. Deze staat wordt door 45 landen erkend. De ADRS eist het gezag in de gehele Westelijke Sahara op.

Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een Spaanse kolonie. Na de dood van de Spaanse dictator Franco werd het gebied door de Marokkaanse koning Hassan II ingelijfd, een jaar later riep Polisario de onafhankelijkheid uit. Tot 1991 is er om de Westelijke Sahara gevochten. Sindsdien heerst er een wapenstilstand.

- Advertentie -