18.9 C
Amsterdam

‘Trump blijft Erdogan beschermen’

Lees meer

Het Amerikaanse Congres is de laatste tijd vijandig tegenover Erdogan, maar dankzij president Donald Trump lijkt het erop dat Turkije niet bang hoeft te zijn voor sancties.

Vorige week erkende de Amerikaanse Senaat de Armeense Genocide, in navolging van het Huis van Afgevaardigden. Deze beslissingen worden gezien als reactie op de Turkse invasie in Noordoost-Syrië, die werd ingeluid door Trumps terugtrekking van Amerikaanse troepen uit dat gebied. Maar tot harde Amerikaanse sancties heeft het Turkse Syrië-beleid niet geleid.

Volgens analist Max Hoffman, werkzaam bij de Amerikaanse denktank Center for American Progress’s Action Fund, beschermt Trump de belangen van de Turkse president. Onder druk van Trump heeft het Congres dan ook geen nieuwe sancties voorgesteld tegen Turkije. De strategie van Ankara – vertrouwen op de steun van Trump – heeft gewerkt, zegt Hoffman tegen Deutsche Welle.

Trump spant zich actief in om de relatie met Erdogan goed te houden. Eerder deze week haastte het Witte Huis zich al te zeggen dat de erkenning van de Armeense Genocide niet de officiële beleidspositie van Amerika is. En vorige maand zei Trump dat Erdogan ‘fantastisch’ beleid levert voor het Turkse volk.

- Advertentie -