13.1 C
Amsterdam

Trump bezoekt India, maar wil niet spreken over Modi’s ‘anti-moslimwet’

Lees meer

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens zijn recente staatsbezoek aan India niet gesproken over de omstreden Citizen Amendment Act (CAA). Volgens mensenrechtenorganisaties discrimineert de CAA moslims.

Trump bezocht maandag en dinsdag de Indiase premier Narendra Modi, tevens leider van de nationalistische BJP-partij. Ook hield Trump een toespraak in India, waarin hij wees op  ‘radicaal islamitisch terrorisme’.

Door de dankzij de BJP aangenomen CAA kunnen vluchtelingen die hindoe, sikh, christen of jaïnist zijn makkelijker Indiaas burger worden, maar moslims niet. Tegen de CAA wordt al wekenlang gedemonstreerd. De Indiase politie treedt hier keihard tegenop, met zelfs doden tot gevolg.

Tijdens het tweedaagse bezoek van Trump vielen er in India tien doden en ruim honderdvijftig gewonden na clashes tussen voor- en tegenstanders van de CAA.

Trump wilde niet spreken over de CAA. Wel zei hij tegen journalisten dat hij een goed gesprek had met Modi over godsdienstvrijheid. ‘Hij wil dat mensen godsdienstvrijheid genieten’, zei Trump tegen de journalisten. Hij noemde Modi’s visie op dit onderwerp ‘geweldig’.

- Advertentie -