14.7 C
Amsterdam

Trump noemt corona ‘Chinees virus’, China reageert fel

Lees meer

Donald Trump zorgt voor veel commotie omdat hij gisteravond tweette dat het coronavirus een ‘Chinees virus’ is. De uitlatingen van de Amerikaanse president kunnen leiden tot een hetze tegen Aziatische Amerikanen, vrezen critici.

De tweet volgde op een toespraak van Trump, waarin hij vertelde dat de Verenigde Staten misschien op een economische recessie afstevenen. Hij riep het Amerikaanse volk op fysiek afstand tot elkaar te houden.

In de gewraakte tweet schreef Trump: ‘De Verenigde Staten zullen krachtig die bedrijfstakken ondersteunen, zoals de luchtvaartmaatschappijen en anderen die in het bijzonder worden geraakt door het Chinese virus. We zullen hier sterker uitkomen dan ooit tevoren!’

Ook de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio is fel ‘Onze Aziatisch-Amerikaanse gemeenschappen, mensen die jij dient, lijden nu al. Het laatste wat ze nodig hebben is dat je aanzet tot nog meer onverdraagzaamheid’, twittert hij.

En China zelf? Dat reageert fel op Trump. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken van China stelt dat Amerika eerst haar eigen straatje maar moet schoonvegen. ‘We roepen Amerika op om te stoppen met wijzen naar China. De eerste prioriteit is dat wel als internationale gemeenschap samenwerken om dit virus te bestrijden.’

Op dit moment krijgt Trump binnenlands veel kritiek om zijn corona-aanpak, of beter gezegd het gebrek daaraan: critici vinden dat hij te weinig en te laat reageert.

Vorige week noemde Trump COVID-19 al een ‘buitenlands virus’. Volgens sommige Amerikaanse historici wakkerde de Amerikaanse president hiermee vreemdelingenhaat aan. Nu het coronavirus de Verenigde Staten heeft bereikt zijn er in ieder geval meer racistische incidenten tegen Aziatische Amerikanen, meldt NBC News.

De Centers for Disease Control en Prevention (CDC), het Amerikaanse RIVM, zei eerder dat het omschrijven van het coronavirus als ‘Chinees’ inhoudelijk onjuist en in potentie gevaarlijk is. Hierdoor zouden racistische associaties tussen China en het virus kunnen worden gemaakt.

Op dit moment kent Amerika ongeveer gemelde 3.500 coronagevallen. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk vele malen hoger, ook omdat er te weinig testen zijn in het land.

- Advertentie -