18.9 C
Amsterdam

Trump schepte op over ‘redden’ Saoedische prins na dood Khashoggi

Lees meer

De Amerikaanse president Donald Trump zou naar eigen zeggen prins Mohammed bin Salman van Saoedi-Arabië hebben ‘gered’ van sancties na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat staat in het nog uit te komen Trump-boek Woede van de gerenommeerde journalist Bob Woodward.

Khashohggi werd in 2018 op 59-jarige leeftijd vermoord door medewerkers van het Saudische consulaat in Istanbul, Turkije. Khashoggi was in het consulaat om een vergunning te vragen voor zijn huwelijk met zijn toenmalige verloofde, die buiten op hem wachtte.

Trump zou nadien hebben opgeschept dat hij de prins en Saoedi-Arabië heeft ‘gered’ van sancties die de Verenigde Staten hadden kunnen instellen, zegt Woodward in zijn boek over Trump. De journalist sprak de president verscheidene keren voor zijn boek, dat verschijnt op 15 september.

‘Ik redde zijn hachje’, zei Trump volgens Woodward. ‘Het lukte mij het Congres hem te laten ontzien. Het lukte mij om hen te stoppen.’

Afgelopen maandag draaide de Saoedische rechtbank vijf doodstraffen terug die het gaf aan consulaatmedewerkers vanwege de zaak-Khashoggi. De vijf medewerkers krijgen nu zeven tot twintig jaar cel. Volgens de speciale rapporteur voor de Verenigde Naties was dit proces een ‘theaterstuk’, omdat de verantwoordelijkheid van prins Bin Salman niet was behandeld.

 

- Advertentie -