0.9 C
Amsterdam

Trump wil bemiddelen rond Kashmir: ‘Moslims en hindoes gaan er niet goed samen’

Lees meer

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangeboden te bemiddelen rond de gespannen situatie in Kashmir.

‘Kashmir is een erg ingewikkeld gebied. Je hebt er hindoes en moslims, en ik zou niet zeggen dat ze erg goed met elkaar kunnen opschieten’, zo concludeert Trump. Hij is van plan dit weekend op de G7-top in Frankrijk hierover te praten met de Indiase premier Nerenda Modi.

Trump heeft telefonisch contact gehad met zowel Modi als Imran Khan, de premier van Pakistan. De Amerikaanse president zegt zich door de wereldwijde bezorgdheid voor toenemend geweld geroepen te voelen om te bemiddelen tussen de twee nucleair bewapende buren.

Sinds India de autonome status en iedere vorm van contact en bewegingsvrijheid binnen Kashmir begin deze maand introk, zijn er ernstig toegenomen spanningen in het gebied. Inmiddels zijn al minstens 4.000 mensen gearresteerd door de Indiase overheid.

Modi noemt het afschaffen van de autonomie van Kashmir nodig na tientallen jaren bloedvergiet in deze regio. Hij verklaarde tijdens het telefoongesprek met Trump dat de felle retoriek van Pakistaanse kant aanzet tot anti-Indiaas geweld in Kashmir en daarmee de vrede niet ten goede komt.

Hierop adviseerde Trump Pakistan om zijn retoriek tegenover India te matigen. Hij krijgt hierin bijval van de Britse premier Boris Johnson. Die vindt dat de vete tussen India en Pakistan zonder tussenkomst van anderen en via een dialoog moet worden opgelost.

Pakistan is het daar vooralsnog niet mee eens. Het land probeerde vorige week de kwestie te internationaliseren door de acties van India aan te vechten bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Maar de meeste deelnemende landen vinden de zaak een aangelegenheid tussen India en Pakistan, niet iets dat internationaal moet worden opgelost.

- Advertentie -