17.2 C
Amsterdam

Tunesië: vier partijen sluiten coalitie tegen machtsgreep president Saied

Lees meer

Vier politieke partijen in Tunesië hebben een coalitie aangekondigd om zich te verzetten tegen de machtsgreep van president Kais Saied, bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

Het gaat om Democratische Stroming, Ettakatol, de Republikeinse Partij en Afek Tounes. De vier maakten hun coalitie tegen Saied gisteren bekend tijdens een persconferentie.

Doel van de coalitie is om te protesteren tegen de machtsgreep van Saied, die de regering naar huis heeft gestuurd en het parlement buitenspel heeft gezet. De partijen vrezen dat Tunesië zich op een tweesprong bevindt die kan leiden tot de ineenstorting van de staat en het einde van de democratie.

Vorige week woensdag gaf Saied zichzelf de macht om per decreet te regeren. Dit gebeurde twee maanden nadat hij de premier had ontslagen, het parlement had geschorst en de uitvoerende macht op zich had genomen.

Sommige Tunesiërs juichen de machtsgreep van Saied toe, omdat de politieke elite corrupt en impopulair is en Tunesië kampt met jarenlange economische stagnatie. De politieke partijen zijn kritisch en vrezen voor een dictatuur. Ook veel burgers zijn bezorgd, waarvan duizenden zondag de straat op gingen om te protesteren tegen Saied.

De grootste partij in het Tunesische parlement, het islamistische Ennahdha, heeft zich niet aangesloten bij de coalitie van de vier partijen. Dit heeft tot onrust in de partij geleid. Ennahdha was de eerste partij die Saied beschuldigde een staatsgreep te hebben gepleegd.

Ahmed Gaaloul, een lid van het uitvoerend comité van Ennahdha, wil dat alle partijen in het land om de tafel gaan zitten en moeten beslissen over de toekomst van Tunesië en de democratie in het land. Saied mag ook bij dit overleg aanschuiven, als hij wil.

- Advertentie -