10 C
Amsterdam

Tunesiërs verjagen zwarte vluchtelingen uit kustplaats Sfax

Lees meer

In de Tunesische kustplaats Sfax, de tweede stad van het land, worden zwarte vluchtelingen opgejaagd door de autochtone bevolking. Dit bericht de website Jeune Afrique.

Tientallen Afrikaanse vluchtelingen zijn met geweld verdreven uit Sfax, nadat op 3 juli een autochtone bewoner omkwam tijdens een ruzie met een vluchteling, die een mes trok. Vervolgens gingen honderden inwoners de straat op om het onmiddellijke vertrek van illegale immigranten te eisen.

Op video’s, die op social media circuleren, is te zien hoe politieagenten tientallen vluchtelingen uit hun huizen halen, voordat ze hen dwingen om in politieauto’s te stappen. Andere video’s laten vluchtelingen zien die met de handen op hun hoofd op de grond liggen, omringd door autochtone Tunesiërs met stokken, die wachten op de komst van de politie.

Op de Facebookpagina van de actiegroep Sayeb Trottoir, die zich inzet voor de rechten van vluchtelingen, betreurt Lahzhar Neji, een medewerker van het ziekenhuis, het geweld. Hij spreekt over ‘een onmenselijke (…) bloedige nacht die je doet beven’. Het ziekenhuis ontving volgens hem zo’n 30 tot 40 vluchtelingen, waaronder ook vrouwen en kinderen, die als gevolg van de razzia gewond waren geraakt. ‘Sommigen waren van terrassen gegooid, anderen aangevallen met zwaarden’, zei Neji.

Volgens Romdhane Ben Amor, die voor een ngo werkt, worden de vluchtelingen naar een plek bij de Libische grens gebracht. Hij kon Jeune Afrique echter niet precies vertellen hoeveel vluchtelingen uit de stad zijn verdreven.

In Tunesië leven veel zwarte vluchtelingen, die hopen door mensensmokkelaars naar Europa te worden gebracht. Veel Tunesiërs hebben racistische vooroordelen tegen vluchtelingen. Ze worden in hun opinies gesterkt door de autoritaire president Kais Saaied, die in februari zei dat vluchtelingen een demografische bedreiging vormen voor het Arabische, islamitische karakter van Tunesië. Hij vreesde – net als extreemrechtse partijen en activisten in West-Europa – ‘omvolking’, dat de autochtonen bevolking door migranten wordt vervangen.

Ondertussen doet de Europese Unie heel hard haar best om ook een vluchtelingendeal met Tunesië te sluiten, zoals ze ook met Turkije heeft gedaan. De EU biedt honderden miljoenen euro’s, in ruil daarvoor met Tunesië mensensmokkelaars harder aanpakken en de grens beter bewaken.

- Advertentie -