21.4 C
Amsterdam

Tunesiërs weer de straat op tegen machtsgreep president Saied

Lees meer

Dit weekend raakte de politie in Tunis slaags met demonstranten tegen de machtsovername van president Kais Saied vier maanden geleden.

De demonstranten marcheerden richting het parlementsgebouw en eisten dat de president het parlement en de democratie zou herstellen. Ze riepen dat Saied afgezet moest worden en scandeerden ‘Vrijheid! Vrijheid! Maak een einde aan de politiestaat!’, terwijl ze een blokkade verwijderden die de wegen naar het parlementsgebouw afsloot.

Veel demonstranten hielden posters vast van journalisten, parlementsleden en advocaten die sinds 25 juli zijn gearresteerd of gevangengezet, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera. Veel demonstranten zijn aanhangers van de islamistische Ennahdha-partij, de grootste partij in het nu geschorste parlement.

De vakbonden roepen ook op tot het herstel van de democratie. Het geschorste parlement moet echter niet worden hersteld, maar er moeten nieuwe verkiezingen komen, vinden zij.

In juli besloot president Kais Saied het parlement te schorsen, de regering te ontslaan en enkele bevoegdheden naar zich toe te trekken. Sommige Tunesiërs juichend dit tie, omdat ze ontevreden zijn over de politiek en de economische stagnatie, maar critici spreken van een staatsgreep.

Ondertussen zijn verschillende prominente politici gearresteerd en worden honderden anderen geconfronteerd met reisverboden. Oud-president Moncef Marzouki, die in het buitenland woont, wordt strafrechtelijk vervolgd vanwege zijn ‘aanvallen’ op de president.

- Advertentie -