13.8 C
Amsterdam

Tunesische activisten protesteren tegen racistische uitlatingen president

Lees meer

Honderden Tunesische activisten protesteerden afgelopen weekend tegen president Kais Saied, vanwege racistische opmerkingen die hij had gemaakt over zwarte vluchtelingen.

Tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad, afgelopen dinsdag, verklaarde Saied dat ongedocumenteerde migranten uit sub-Sahara Afrika naar Tunesië afreizen, met als doel de demografische samenstelling van het land te veranderen.

Hij paste de extreemrechtse omvolkingstheorie – die luidt dat er een complot is om de Europese bevolking te vervangen door niet-witte migranten – toe op het Arabische en islamitische Tunesië. ‘Het niet-aangegeven doel van de opeenvolgende golven van illegale immigratie is om Tunesië te beschouwen als een puur Afrikaans land, dat geen banden heeft met de Arabische en islamitische naties’, aldus Saied.

Mensenrechtenactivisten reageerden als door een wesp gestoken, en beschuldigen de president van racisme. Afgelopen zaterdag gingen activisten in Tunesië de straat op. Ze eisten dat de president zijn excuses zou aanbieden. ‘Het is een racistische benadering’, zei de Tunesische activist Romdhane Ben Amor tegen het internationale persbureau Reuters. ‘De presidentiële campagne heeft tot doel een denkbeeldige vijand voor Tunesiërs te creëren om hen af ​​te leiden van hun fundamentele problemen.’

De aanvankelijk democratisch gezinde Saied pleegde op 25 juli 2021 een succesvolle staatsgreep, waarna hij alle macht naar zich toe trok. Veel Tunesiërs, de islamistische partij Ennahda voorop, willen dat de democratie wordt hersteld.

De Afrikaanse Unie veroordeelde eind vorige week de ‘haat speech’ van president Saied. De Tunesische president kreeg echter bijval van de Franse extreemrechtse politicus Éric Zemmour, een vocale aanhanger van de beruchte omvolkingstheorie.

- Advertentie -