20.5 C
Amsterdam

Tunesische president: zwarte migranten zijn erop uit mijn land te veranderen

Lees meer

De Tunesische president Kaïs Saïed beweert dat migratie uit landen ten zuiden van de Sahara gericht is op het veranderen van de demografische samenstelling van zijn land.

Daarmee past hij de extreemrechtse omvolkingstheorie – die luidt dat er een complot is om de Europese bevolking te vervangen door niet-witte migranten – toe op het Arabische en islamitische Tunesië. ‘Het niet-aangegeven doel van de opeenvolgende golven van illegale immigratie is om Tunesië te beschouwen als een puur Afrikaans land, dat geen banden heeft met de Arabische en islamitische naties’, zei de Tunesische president eergisteren tijdens een ontmoeting met de Tunesische nationale veiligheidsraad.

‘Sinds het begin van de eeuw is er een crimineel streven om de demografische samenstelling van Tunesië te veranderen’, vervolgde hij. ‘Er zijn partijen die na 2011 enorme sommen geld hebben gekregen om irreguliere migranten uit Sub-Sahara Afrika in Tunesië te vestigen.’

Tunesische mensenrechtenorganisaties hebben de uitlatingen van de president veroordeeld als een racistische campagne, met als doel om burgers een zondebok te geven die de schuld kan krijgen van alle problemen waarmee Tunesië kampt.

De aanvankelijk democratisch gezinde Saïed pleegde op 25 juli 2021 een succesvolle staatsgreep, waarna hij alle macht naar zich toe trok. Veel Tunesiërs, de islamistische partij Ennahda voorop, willen dat de democratie wordt hersteld.

- Advertentie -