17.3 C
Amsterdam

Turken boos op Netflix om ‘schandalige’ landkaart

Lees meer

Veel Turken zijn boos op Netflix en de Amerikaanse docuserie Pepsi, Where’s My Jet, die sinds enkele weken op de streamingdienst te zien is. De serie toont een kaart waarop Armenië deels is gelokaliseerd in het oosten van waar normaliter Turkije ligt.

De gewraakte afbeelding komt voor in de eerste aflevering. Het oosten van Turkije wordt als Armeens grondgebied gepresenteerd, meldt de Turkse krant Yeni Safak.

En dat is tegen het zere been van Turken – daarbinnen. Yeni Safak, een regeringsgezinde krant, noemt de kaart ‘schandalig’.

Armeense media hebben de ophef ook opgepikt en reppen over de kaart van ‘historisch Armenië’.

Veel Armeniërs verlangen terug naar dit ‘oude Armenië’, dat verloren ging tijdens de Armeense genocide. In 1915 verdreef en vermoordde het Jong-Turkse regime honderdduizenden Armeense burgers van het Ottomaanse Rijk. Vorige week promoveerde de Turkse historica Aysenur Korkmaz aan de Universiteit van Amsterdam op dit onderwerp.

De docuserie Pepsi, Where’s My Jet gaat over een Amerikaanse student die meedoet aan een spaaractie van het colamerk Pepsi. Een Pepdi-commercial meldde dat je bij zeven miljoen punten zelfs een vliegtuig kon winnen, wat omgerekend 700.000 dollar bleek. De student benaderde investeerders en kocht samen met hen voor zeven miljoen punten aan Pepsi. Maar Pepsi, geconfronteerd met deze verwoede spaaractie, beweerde dat de reclame-opmerkingen over de jet een grap waren. De rechter stelde Pepsi in het gelijk.

- Advertentie -