14.2 C
Amsterdam

Turken in spanning na geruchten over politieke moorden: ‘Ik sta op de lijst’

Lees meer

De Turkse maffiabaas Sedat Peker, beroemd door zijn video’s over de vermeende verwevenheid tussen het Turkse politieke establishment en de onderwereld, waarschuwt dat er politieke moorden ophanden zijn in Turkije. Ook oppositiepolitici waarschuwen hiervoor.

De 49-jarige maffiabaas Peker(foto), die dit jaar internationale krantenkoppen haalde voor zijn posts op sociale media gericht op voormalige en huidige Turkse regeringsfunctionarissen, beweert dat dissidente journalisten op een dodenlijst staan.

‘Er is sprake van een moordlijst waar ik op sta. Sommige oppositiejournalisten staan ​​op de lijst, omdat ze verslag uitbrengen over mijn verklaringen’, schrijft Peker op Twitter.

Ook de oppositie vreest politieke moorden, aldus de onafhankelijke Turkse nieuwssite Ahval. Kemal Kilicdaroglu, leider van de seculier-nationalistische CHP – de grootste oppositiepartij van Turkije -, stelt bang te zijn voor mogelijke politieke moorden in Turkije in aanloop naar de volgende verkiezingen.

‘Erdogan wil voor de verkiezingen de politieke spanning opvoeren. We moeten zoveel mogelijk uit de buurt blijven van escalatie.’

Ali Babacan van de oppositiepartij DEVA zegt dat de zorgen van Kilicdaroglu terecht zijn. IYI-vicevoorzitter Koray Aydin zegt ook dat hij ook geruchten had gehoord over geplande politieke moorden.

Erdogans woordvoerder stelt dat de oppositie een klimaat van angst probeert te creëren. Erdogans coalitiepartner, de extreemrechtse MHP, beaamt dit en zegt dat Kilicdaroglu moet ‘stoppen met het verspreiden van angst’.

- Advertentie -