8.6 C
Amsterdam

Turkije: levenslang voor 128 vermeende coupplegers

Lees meer

Een Turkse rechtbank heeft 128 mensen, waarvan het merendeel hoge officieren, veroordeeld omdat zij zouden hebben meegewerkt aan de mislukte coup tegen Erdogan van 15 juli 2016. Zeventien van hen krijgen een verzwaarde levenslange celstraf van opgeteld 141 jaar, melden Turkse media.

De verdachten werden beschuldigd van misdaden tegen de staat, poging tot moord op president Erdogan en de dood van 249 mensen. Omdat Turkije in 2002 de doodstraf heeft afgeschaft – hoewel Erdogan deze weer wil herinvoeren – hebben zeventien coupplegers de hoogst mogelijke gevangenisstraf gekregen: verzwaard levenslang. Mensen die tot deze straf zijn veroordeeld, komen nooit in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating. Ook zullen de omstandigheden in de gevangenis extra zwaar zijn.

Turkije beweert dat de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen het brein is achter de coup van 2016, gepleegd door een dissidente factie in het Turkse leger. Gülen zelf ontkent dat hij iets met de staatsgreep te maken heeft. Turkije heeft de Verenigde Staten om uitlevering gevraagd, maar kreeg nul op het rekest.

Eén van de veroordeelden is voormalige luchtmachtcommandant Akin Özturk. Hij werd ervan beschuldigd de zogenoemde Thuisvrederaad te leiden, die de muitende soldaten zou hebben gecoördineerd. Hij was de topverdachte na Gülen. Kolonel Ali Yazici, die tot de staatsgreep een persoonlijke assistent van Erdogan was, bevond zich ook onder de veroordeelden.

Journalist Hashem Ahelbarra van Al Jazeera zegt dat deze rechtszaak één van de belangrijkste rechtszaken is die recent in Turkije zijn gehouden. Özturk en Yazici worden als sleutelfiguren van de coup aangemerkt.

Tegen luchtmachtgeneraal Özturk zal overigens nóg een rechtszaak worden gevoerd. Dit, omdat hij ervan verdacht wordt het bevel te hebben gegeven om het parlement in Ankara vanuit de lucht te bombarderen.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken zei in maart dit jaar dat 511.000 mensen worden vastgehouden en dat 30.821 mensen zijn aangeklaagd in de operatie van de Turkse staat tegen de Gülenbeweging.

- Advertentie -