14.7 C
Amsterdam

Turkije: 70 luchtmachtkadetten krijgen levenslang voor ‘steun aan coup van 2016’

Lees meer

Een rechtbank in Istanbul heeft zeventig luchtmachtkadetten veroordeeld tot levenslang. Ze stonden terecht voor hun rol in de mislukte staatsgreep van juli 2016 tegen president Recep Tayyip Erdogan.

Vlak na de coup werden de kadetten gearresteerd en gevangen gezet, in afwachting van hun proces. Na zeven maanden werden ze vrijgelaten, omdat het proces op zich liet wachten. Nu zijn ze, tweeënhalf jaar na hun vrijlating, tot levenslang veroordeeld.

Aanvankelijk zouden de zeventig kadetten tot verzwaard levenslang worden veroordeeld. Maar vanwege goed gedrag werd deze straf veranderd in ‘slechts’ levenslang.

Ze werden in de nacht van de coup naar Istanbul gereden, vanuit hun trainingskamp in Yalova. Ze zeiden niet te weten dat ze betrokken waren in een staatsgreep.

Verzwaard levenslang is de hoogste straf die een rechter in Turkije aan verdachten kan opleggen. In 2002 is de doodstraf afgeschaft. Hoewel Erdogan meerdere malen heeft aangekondigd de doodstraf weer in te voeren, is dit nog niet gebeurd.

- Advertentie -