14.3 C
Amsterdam

Turkije-analist: opgedoken video Joe Biden ‘godsgeschenk’ voor Erdogan

Lees meer

In Turkije werd onlangs verontwaardigd gereageerd op uitlatingen van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. De Democraat leverde in een onlangs opgedoken video felle kritiek op de Turkse president Erdogan en zei de Turkse oppositie te zullen steunen.

Volgens Turkije-analist en voormalig oppositiepoliticus Aykan Erdemir is de video een godsgeschenk voor de Turkse president Erdogan. De video zou Erdogan, die worstelt met een slechte economie, dito opiniepeilingen en daarbovenop de coronapandemie, in staat stellen de aandacht hiervan af te leiden.

De transformatie van de Haga Sofia in een moskee leverde Erdogan een beetje extra populariteit op, maar dat is volgens Erdemir niet genoeg. Ook het conflict met Griekenland over Turkse activiteiten in de Middellandse Zee is niet voldoende om populair te blijven, denkt Erdemir.

De video van Biden stelt Erdogan in staat om de Verenigde Staten te bekritiseren. Regeringsfunctionarissen beschuldigen de VS van betrokkenheid bij de mislukte coup van 2016.

Ezdemir: ‘Elke keer dat de regering-Erdogan een discussie oproept over een buitenlands debat rond een antiwesters of anti-NAVO-sentiment, blijft de oppositie in dat kader – met gebruikmaking van de terminologie die de regering gebruikt.’

De oppositie blijft in dit kader, zegt Erdemir, uit angst om in de gevangenis te belanden of als verraders bestempeld te worden. De situatie lijkt volgens hem een beetje op die in nazi-Duitsland. ‘Ook veel Duitsers waren tijdens het Derde Rijk stil en hielden zich aan de regeringslijn hielden’.

- Advertentie -