15.8 C
Amsterdam

Turkije arresteerde in 2024 meer dan 12.000 migranten aan grens met EU

Lees meer

Turkije heeft dit jaar al meer dan 12.000 ‘irreguliere migranten’ opgepakt, die op het punt stonden de landgrens met de EU bij Griekenland over te steken. Daarnaast zouden ook 363 leden van ‘terroristische groeperingen’ zijn gearresteerd die op de vlucht waren, zo meldt de Turkse krant Sabah.

De Turkse grensprovincie Edirne fungeert als de ‘poort’ naar Griekenland en de EU en is daardoor een belangrijk knooppunt voor migranten, maar ook voor criminelen en terroristen, aldus Sabah. De Turkse veiligheidsdiensten voeren regelmatig grootschalige operaties uit om migranten op te sporen. Dit gebeurt steeds vaker met behulp van geavanceerde technologieën, waaronder optische torens, camera’s en drones.

‘Turkije voert hiermee de strijd op tegen mensensmokkel’, verklaart Yunus Sezer, de door de president benoemde gouverneur van Edirne, tegen Sabah. Dit jaar zijn er al 451 mensensmokkelaars opgepakt, een stijging van 70 procent ten opzichte van vorig jaar. Volgens Sezer heeft dit geleid tot een daling van 85 procent in irreguliere migratie.

De meeste migranten komen uit Afghanistan, Syrië en Pakistan. Turkije speelt een centrale rol als transitland voor migranten en vluchtelingen die naar Europa proberen te reizen. Om deze migratiestromen te beheersen, heeft de EU een overeenkomst met Turkije, waarin Turkije, evenals landen zoals Marokko, optreedt als poortwachter in ruil voor financiële compensatie.

Ondanks strengere maatregelen tegen migratie, proberen vluchtelingen nog steeds via land of zee Europa te bereiken, met tragische gevolgen: velen verdrinken tijdens de oversteek naar Europa.

- Advertentie -