14.4 C
Amsterdam

Turkije arresteert meer dan duizend mensen na bomaanslag PKK in Ankara

Lees meer

Tijdens een grote operatie heeft de Turkse politie 928 mensen gearresteerd vanwege verboden wapenbezit en 90 mensen vanwege vermeende betrokkenheid bij de Koerdische Arbeiderspartij PKK. Dit bericht de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De aanleiding voor deze arrestaties was de bomaanslag van afgelopen zondag in Ankara. Twee PKK-strijders pleegden  een zelfmoordaanslag bij een overheidsgebouw, waarbij twee politieagenten gewond raakten.

De PKK, die in Turkije, de Verenigde Staten en Europese Unie op de terreurlijst staat, heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De PKK voert sinds 1984 een gewapende strijd tegen de staat in een conflict dat tienduizenden mensenlevens heeft gekost.

Als reactie op de aanslag in Ankara voerden Turkse vliegtuigen luchtaanvallen uit op Koerdische doelen in Noord-Irak. Daarnaast arresteerde de Turkse politie, tijdens een grote operatie waarbij duizenden agenten betrokken waren, tientallen personen in het hele land, al dan niet vermeende PKK-aanhangers. Minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya zei gisteren dat de politie operaties heeft uitgevoerd in 64 provincies tegen mensen die illegale wapens bezitten. Hierbij werden 928 mensen opgepakt. Bovendien werden nog eens 90 mensen gearresteerd omdat ze verdacht worden van banden met de PKK.

Ongeveer 13.400 agenten namen deel aan de operaties, waarbij meer dan duizend illegale vuurwapens in beslag zijn genomen.

- Advertentie -