13.4 C
Amsterdam

Turkije bereid om troepen naar Oekraïne te sturen

Lees meer

Turkije lijkt opnieuw een stap te zetten om een belangrijke speler te worden in het garanderen van de Europese veiligheid. Een woordvoerder van het Turkse ministerie zegt dat de inzet van Turkse troepen in Oekraïne een optie is die met ‘alle relevante partijen’ besproken kan worden, zo meldt de nieuwssite Turkish Minute.

Turkije zou, als onderdeel van een bredere vredesmissie in Oekraïne, klaarstaan om troepen te leveren ‘als dat nodig is’, aldus Zeki Aktürk, woordvoerder van het Turkse ministerie van Defensie.

Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben eerder al laten weten bereid te zijn om troepen naar Oekraïne te sturen. Een eventuele Turkse bijdrage kent echter meer haken en ogen. Zo wil Turkije eerst een staakt-het-vuren tussen Oekraïne en Rusland en eist het dat niet-gewapende eenheden het bestand monitoren.

De vraag is wat Turkije hiervoor terug wil. Eerder deze week maakte de Turkse president Erdogan bekend dat lidmaatschap van de EU op de wensenlijst staat. ‘Het wordt voor Europa steeds onmogelijker om een mondiale speler te zijn zonder Turkije’, zei hij maandag tijdens een iftarmaaltijd.

Hiermee koppelt Erdogan de Europese veiligheid, tot voor kort nog onmiskenbaar een NAVO-aangelegenheid onder Amerikaans leiderschap, direct aan Turkse toetreding tot de EU. Daarvoor gelden echter allerlei andere criteria, namelijk de zogenoemde Kopenhagen-criteria, die onder meer voorzien in respect voor democratische principes, mensenrechten en de rechten van minderheden.

De autoritaire Turkse president heeft daar al enige tijd afstand van genomen. Tegelijkertijd winnen in Europa steeds meer autoritaire partijen terrein die mensenrechten negeren, waardoor de weg voor een pragmatische deal tussen Turkije en Europa lijkt te worden geopend.

Bovendien speculeert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Hakan Fidan, openlijk over de ‘afbrokkeling van de NAVO’ en stelt hij dat Turkije in dat geval bereid is bij te dragen aan een ‘nieuw Europees veiligheidsbouwwerk’.

Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne speelt Turkije een dubbelrol. Uit economische belangen heeft het nooit deelgenomen aan de westerse sancties tegen Rusland. Tegelijkertijd heeft het Turkse drones geleverd aan Oekraïne en zich uitgesproken voor de territoriale integriteit van het land. Nu lijkt Turkije toch meer de westerse kant op te schuiven.

- Advertentie -