17.3 C
Amsterdam

Turkije betwist soevereiniteit Griekse eilanden

Lees meer

Turkije voert de druk op over de status van de Griekse eilanden in de Egeïsche Zee. Het land eist dat Griekenland de ‘militarisering van de eilanden’ stopt, volgens de Turkse nieuwssite Ahval.

‘Als Griekenland daar niet op ingaat, dan zal de soevereiniteit van de eilanden opnieuw herzien moeten worden’ dreigt de Turkse minister Mevlüt Cavusoglu (Buitenlandse Zaken).

Cavusoglu klaagt over de ‘Griekse bewapening van de eilanden, terwijl er een verdrag ligt’. Daarmee doelt hij op het verdrag van Lausanne uit 1923, dat na de Grieks-Turkse oorlog (1919-1922) werd overeengekomen.

Griekenland weigert alle Turkse aanspraken op de eilanden, zich beroepend op het ‘Griekse recht tot zelfverdediging’. De Griekse nationale soevereiniteit zou door Turkse expansiepolitiek betwist worden. Dat wuift Cavusoglu weg als een uiting van ‘Griekse minderwaardigheidsgevoelens’.

De spanning tussen beide landen lopen de afgelopen twee maanden weer op. Zo zei de Turkse president Erdogan dat de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis voor hem ‘niet meer bestaat’, omdat die in de VS had gelobbyd tegen de levering van F-16’s aan Turkije.

Ankara heeft twee brieven naar de Verenigde Naties gestuurd over de militarisering van de eilanden en wil dat Griekenland daarop reageert.

‘Ze (de Grieken, red.) worden agressief omdat ze niet op de brieven reageren’ zei Cavusoglu daarover. Athene heeft inmiddels zelf ook twee brieven gestuurd naar de VN, waarbij alle Turkse argumenten terzijde worden geschoven.

- Advertentie -