14.5 C
Amsterdam

Turkije blokkeert Twitter ‘tijdens het meest cruciale moment’ voor reddingsacties

Lees meer

De Turkse regering heeft gisteren bijna negen uur lang Twitter geblokkeerd. Hierdoor bleven gedurende de meest cruciale momenten van de reddingsacties vele hulpverleners en slachtoffers verstoken van informatie.

Dat meldt de Turkse nieuwssite Duvar. De twitterblokkade in Turkije kwam op het moment dat de regering hard werd bekritiseerd voor het ‘gebrekkige optreden’ na de aardbeving. Die kritiek kwam onder meer van Kemal Kiliçdaroglu, de seculiere oppositieleider, die vindt dat de AKP-regering van president Recep Tayyip Erdogan enorm heeft tekortgeschoten in het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen aardbevingen.

De twitterblokkade was volgens hem daar nog een voorbeeld van. ‘Deze waanzinnige paleisregering heeft de communicatie via sociale media afgesneden. Dit resulteert in minder oproepen voor hulp. We weten dat je van alles probeert te verbergen. We wachten op een verklaring’, aldus Kiliçdaroglu.

Meral Aksener, de leider van de Goede Partij, is verbolgen: ‘Terwijl communicatie van vitaal belang is voor de behoeften van de slachtoffers van de aardbeving, hoe kan je dan deze beperking opleggen? Wat voor kwaadaardigheid en onoprechtheid is dit? Waar ben je bang voor?’

Het sluiten van communicatiekanalen lijkt een beproefd recept te worden van Erdogan, die zich tot die middel vergrijpt op momenten dat hij in het nauw komt te zitten. Zo is de toegang tot sociale media kanalen ook geblokkeerd na de aanslag vorig jaar in Istanbul, en na de couppoging in 2016 en het mislukken van het vredesproces met de PKK in 2015.

- Advertentie -