Turkije is niet blij met de nieuwe Netflix-serie Famagusta, een Griekse productie (eind september te streamen) over de Turkse militaire interventie op Cyprus in 1974. De Turken nemen aanstoot aan het woord ‘bezetting’, terwijl Turkije de interventie – die uiteindelijk tot de opdeling van het eiland in een Turks en Grieks deel zou leiden – beschrijft als een ‘vredesoperatie’, zo meldt de Turks-islamistische krant Yeni Safak.
Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zou de serie zich schuldig maken aan ‘geschiedvervalsing’ door de Turken als bezetters af te schilderen. ‘De serie Famagusta die binnenkort op een digitaal platform te zien is, verleent de zwarte propaganda van het Griekse bestuur in Cyprus een dienst’, aldus een verklaring van het ministerie.
Volgens Turkije houdt de serie geen rekening met de gruwelen die Turkse Cyprioten in de jaren 1963-1974 hebben meegemaakt en met de coup die in 1974 plaatsvond met het doel het eiland te verenigen met Griekenland. Turkije claimt dat het land op basis van een verdrag uit 1960 het recht had om in 1974 te interveniëren. Uiteindelijk heeft de Turkse interventie geleid tot een afscheiding van het noordelijke gedeelte, waar in 1983 Turkse Cyprioten een republiek hebben uitgeroepen die alleen door Turkije wordt erkend. Duizenden Turkse militairen zijn nog steeds aanwezig, en ondanks vele vruchteloze verzoeningspogingen blijft het eiland verdeeld.