14.5 C
Amsterdam

Turkije boos over cartoon Charlie Hebdo die Erdogan ‘vermoordt’ in bad

Lees meer

De Turkse regering is verontwaardigd over het nieuwste nummer van Charlie Hebdo. Het Franse satirische tijdschrift tekende een naakte Turkse president Recep Tayyip Erdogan die wordt geëlektrocuteerd in een badkuip. Alleen zijn dood kan Turkije van hem verlossen, aldus het blad.

Erdogan kreeg 49,5 procent van de stemmen bij de presidentsverkiezingen van zondag 14 mei, terwijl zijn belangrijkste concurrent, Kemal  Kilicdaroglu 44,9 procent kreeg. Op zondag 28 mei vindt de tweede ronde plaats, die volgens analisten hoogstwaarschijnlijk door Erdogan zal worden gewonnen.

Charlie Hebdo reageert cynisch op dit vooruitzicht, en verwijst met de cartoon naar het lot van de Franse zanger Claude Francois (Cloclo), die in 1978 in zijn bad werd geëlektrocuteerd. ‘Net als Cloclo zal alleen het noodlot ons van hem verlossen.’

De Turkse minister Mevlut Cavusoglu van Buitenlandse Zaken kan de grap van het magazine niet waarderen. ‘De schaamteloze Charlie Hebdo heeft nog geen greintje menselijkheid [en] blijft het Turkse volk beledigen.’

Fahrettin Altun, communicatiedirecteur van de president, noemde de cartoon ‘walgelijk’. Het blad Charlie Hebdo noemde hij ‘een van de grootste centra van provocatie, beledigingen en godslastering in de wereldmedia’.

De Turkse president is de laatste jaren een favoriet mikpunt van het satirische tijdschrift. Op een cartoon uit 2020 is een Erdogan te zien die wijn drinkt, terwijl hij de rok van een gesluierde vrouw omhoog trekt die geen onderbroek draagt. ‘Erdogan, in zijn privéleven is hij erg grappig’, luidde het bijschrift.

- Advertentie -