19.2 C
Amsterdam

Turkse critici hekelen ‘demoniserende’ overheidscampagne ‘Operatie Alcohol’

Lees meer

De afgelopen weken overleden tientallen Turken na consumptie van illegale alcohol. De overheid is daarom de campagne ‘Operatie Alcohol’ begonnen, volgens critici om Turkije meer alcoholvrij te maken.

Vanwege de hoge inflatie, die het importeren van alcohol duurder maakt, en de hoge accijnzen kunnen veel Turken zich geen alcohol meer veroorloven. Daarom wordt er nu veel illegaal gestookt.

De Turkse autoriteiten willen de illegale alcoholproductie en -consumptie keihard de kop indrukken. In enkele dagen nam de politie tienduizenden liter namaaklikeur – voornamelijk wodka, whisky en raki – in beslag.

Critici vermoeden dat de conservatieve regering van president Erdogan deze campagne tegen illegale stokerijen gebruikt om de consumptie van alcohol te demoniseren.

‘Zelfs de naam van de operatie ‘Operatie Alcohol’, is vreemd’, zegt de vereniging voor openbaar alcoholbeleid aan de website Al-Monitor. ‘Waarom noem je het niet Operatie Illegale Alcohol of Operatie Bootleg? Dit is allemaal een poging om de indruk te wekken dat alle alcohol, legaal of illegaal, slecht is en het beste vermeden kan worden.’

Sinds Erdogans AKP in 2002 aan de macht kwam, zijn alcoholreclames verboden en zijn de belastingen op alcohol dermate verhoogd dat de prijs voor een fles raki nu voor vier vijfde uit belastingen bestaat. Volgens de vereniging van alcoholverkopers kan Erdogan beter de belastingen verlagen, zodat alcohol goedkoper wordt en er niet meer illegaal gestookt hoeft te worden.

Maar Erdogan is een fel tegenstander van alcohol. Hij prijst het Ottomaanse Rijk (1299-1922), dat officieel een beleid van geheelonthouding zou hebben gevoerd. Maar volgens Al-Monitor geeft Erdogan een onhistorische voorstelling van zaken en werd er in de tijd van de sultans veel alcohol geconsumeerd.

- Advertentie -