17.9 C
Amsterdam

Turkije: critici van coalitiepartij MHP aangevallen door gewapende bende

Lees meer

De Turkse oppositiepoliticus Selcuk Özdag en journalist Orhan Uguroglu zijn geslagen door een bende gewapende mannen.

Özdag (foto, links) werd aangevallen op weg naar de moskee, Uruglu (foto, rechts) terwijl hij in de auto probeerde te stappen. De aanvallen gebeurden allebei in enkele uren van elkaar, in de hoofdstad Ankara.

Waarschijnlijk zijn de daders lid van de Grijze Wolven, een militante extreemrechtse organisatie die is verbonden aan de MHP-partij. De MHP zit samen met de AKP van president Erdogan in de Turkse coalitie.

Enkele dagen voordat politicus Özdag (van de conservatieve Toekomstpartij) werd aangevallen had hij de MHP fel bekritiseerd. En journalist Ugoroglu beweert dat zijn aanvallers ‘Wij komen van de MHP’ hebben gezegd.

De MHP nam maar alvast afstand van de Grijze Wolven, door te stellen dat er ‘veel gekken’ rondlopen. Sommige lokale MHP-afdelingen zeiden wel dat de aanvallen terecht waren.

In het verleden zijn linkse activisten, Koerden, alevieten en leden van andere minderheidsgroepen in Turkije vermoord door de Grijze Wolven, terwijl de Turkse staat wegkeek. De militante tak van de MHP werd onlangs in Frankrijk verboden, na aanvallen op Armeniërs in het land.

- Advertentie -