21.4 C
Amsterdam

Turkije: dissident vrijgesproken, mag niet uit cel – en zoon wordt opgepakt

Lees meer

De zoon van de Turkse oppositiepoliticus Ömer Faruk Gergerioglu is opgepakt toen hij wachtte voor de gevangenis van Ankara op de vrijlating van zijn vader. Dit melden Turkse media.

Vader Gergerioglu (foto), lid van de pro-Koerdische HDP, is vrijdag vrijgesproken door het Constitutioneel Hof, maar is nog steeds niet vrijgelaten uit de gevangenis.

Hij was op 2 april gearresteerd en werd veroordeeld wegens ‘propaganda voor de PKK’, officieel vanwege berichten die hij vijf jaar geleden op social media had geplaatst. Ook werd hij om diezelfde reden geroyeerd als lid van het Turkse parlement.

Sinds zijn vrijspraak is de zaak-Gergerioglu in een opmerkelijke fase belandt: het hof heeft de lagere rechtbank nog niet op de hoogte gesteld om officiële procedures in gang te zetten die moeten leiden tot de politicus.

De advocaten van Gergerlioglu gaan vandaag in beroep bij de rechtbank om een ​​officiële kennisgeving van de uitspraak te eisen. Ze willen de zaak voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens brengen als de parlementaire status van Gergerioglu niet wordt hersteld.

De HDP van Gergerioglu is de op één na grootste oppositiepartij van Turkije. De partij hangt nu een verbod boven het hoofd, omdat de regering haar beschuldigt van banden met de PKK, een gewapende Koerdische groepering die door Turkije, de VS en de EU op de lijst van terroristische organisaties is geplaatst.

HDP-politici worden keihard aangepakt door de regering. Zo werden voormalige HDP-leiders Selahattin Demirtas en Figen Yüksekdag in 2016 gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Zij zitten nog steeds achter de tralies.

- Advertentie -