10 C
Amsterdam

Turkije dreigt banaan-etende Syriërs met deportatie

Lees meer

Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken gaat mensen vervolgen en het land uitzetten die op sociale media ‘provocatief’ bananen eten. Dat heeft de afdeling Migratiezaken van het ministerie op haar Twitteraccount bekend gemaakt.

In de verklaring staat dat het ministerie op de hoogte is van een straatreportage waarbij een Turkse burger zegt dat hij geen ‘bananen kan eten, en jullie (Syriërs, red.) kilo’s bananen kopen’.

In het gewraakte Tiktok-filmpje zijn jonge Syriërs te zien die bananen eten, terwijl Turkse burgers zijn te horen die jammeren dat ze dat niet kunnen doen.

‘Jij hebt het beter dan mij, ik kan geen bananen eten, jij koopt kilo’s bananen’, zegt een Turkse man, bijgestaan door een Turkse vrouw die daaraan toevoegt, ‘Ze komen maar niet uit de kapsalons’, De Syrische tegenover de Turken antwoordt daarop: ‘Maar we betalen daarvoor, we doen niks gratis.’

Even later is een Turkse vrouw te horen die zegt dat zij op de markt alleen naar eten zoekt, maar Syriërs ‘ook naar kleren en andere dingen kijken’.

Uit deze reportage is een soort ‘challenge’ onstaan, waarbij Syriërs in Turkije zichzelf al bananen-etend fotograferen en dat op social media posten. Maar de Turkse overheid ziet er de grap dus niet van in en gaat over tot drastische maatregelen.

Verder spreekt Binnenlandse Zaken van ‘zeven vreemdelingen’ die al zijn opgepakt. ‘Er is een procedure gestart om hun het land uit te zetten’, aldus het ministerie.

De aanwezigheid van miljoenen Syrische oorlogsvluchtelingen leidt al enige tijd tot heftige reacties, verder opgestookt door de seculiere oppositie. De Turkse regering ging daar lange tijd niet in mee, maar is de laatste jaren daar steeds gevoeliger voor geworden.

Vluchtelingen worden steeds vaker zonder pardon het land uitgezet, of aan de grens gestopt en gemarteld.

- Advertentie -