14.1 C
Amsterdam

Turkije dreigt met ‘jaar uitstel’ NAVO-lidmaatschap Zweden en Finland

Lees meer

De Turkse regeringspartij AKP verklaart het Zweedse en Finse NAVO-lidmaatschap met minstens een jaar te zullen vertragen. Dit, ‘zolang er geen bevredigende garanties’ komen tegen wat Turkije beschouwt als ‘steun aan Koerdische terroristische organisaties’.

‘Dit is een kwestie van nationaal belang, en we zijn bereid om hun lidmaatschap voor een jaar te vertragen als dat nodig is’, zegt Akif Cagatay Kilic (foto), een parlementariër van regeringspartij AKP en voorzitter van de Turkse de commissie Buitenlandse Zaken in het parlement.

‘Turkije is het tweede grootste leger van de NAVO en levert drones aan Oekraïne zodat zij zichzelf kan verdedigen. We verdienen meer respect.’

Over Zweden en Finland zegt Kilic: ‘Ze bivakkeren terroristische organisaties die mijn volk doden, ze negeren onze grenzen en vormen een existentiële dreiging voor mijn land. Het enige wat we eisen is dat er geen onderscheid wordt gemaakt. Een terroristische organisatie is een terroristische organisatie.’

De Finse premier Sanna Martin zegt nu dat het NAVO-lidmaatschap vertraging oploopt als ‘de kwesties met Turkije’ voor de NAVO-top op 29 juni in Madrid niet opgelost zijn.

Zweden is met de publicatie van een ‘beleidspaper’ inmiddels al begonnen met het adresseren van Turkse zorgen. Daarin staat dat de NAVO moet ‘bijdragen aan de veiligheid van alle NAVO-landen, inclusief Turkije’. Een strengere Zweedse antiterrorismewet zal de Zweedse veiligheidsdiensten meer bevoegdheden geven om communicatie af te tappen van verdachte sympathisanten van terroristen. Ook wordt een geitenpaadje geopend om het wapenembargo tegen Turkije te omzeilen, zoals Engeland laatst ook al deed.

Maar Turkije wil meer. Zo wil het de uitlevering zien van Koerdische activisten, dat de Zweedse minister van Defensie Peter Hultqvist wordt ontslagen en een verbreking van alle banden met de Koerdische YPG-milities in Noord-Syrië, die het als verlengstuk van de PKK beschouwt. Voor Zweden is dat moeilijk.

Er wonen 100.000 Koerdische vluchtelingen in Zweden.

- Advertentie -