21.4 C
Amsterdam

‘Turkije dreigt privé-hub voor Russisch oligarchengeld te worden’

Lees meer

In het dubbelspel dat Turkije tussen het Westen en Rusland speelt rondom de Oekraïne-oorlog, dreigt het land een ‘prive-hub’ voor Russisch oligarchengeld te worden. Dat schrijft de Engelse krant the Financial Times. Op die manier zou NAVO-bondgenoot Turkije de westerse sancties tegen Rusland ondermijnen.

Eclipse, de superjacht (foto, 163 meter) van de miljardair Roman Abrahamovich, een vriend van Poetin, is inmiddels gearriveerd bij de Turkse badplaats Marmaris. De 140-meter lange Solaris, ook van Abrahamovich, was al eerder in Bodrum aangekomen.

Dit staat volgens the Financial Times symbool voor de Turkse aarzeling in het honoreren van westerse sancties tegen Rusland – en dat in een periode waar westerse regeringen Russische jachten confisqueren van Russische oligarchen.

Selim Kuneralp, een Turkse oud-diplomaat, vindt dat de Turkse regering hier voorzichtig mee moet zijn. ‘Deze jachten kunnen onze regering veel hoofdpijn bezorgen’, zegt hij.

Turkije krijgt, hoewel het als NAVO-bondgenoot ook warme banden onderhoudt met Rusland, veel Westerse duimpjes omhoog voor de veroordeling van de Russische invasie en het bewapenen van Oekraïne, met onder meer drones. Ook voor de bemiddelende rol die de Turkse regering speelt is het Westen Turkije dankbaar.

Toch vreest het Westen, dat Turkije, maar ook landen als Israël en de Verenigde Arabische Emiraten, onbewust of juist heel bewust een hub voor Russisch geld aan het worden is. Ankara heeft meerdere malen gezegd de westerse sancties niet te zullen volgen omdat ze niet zouden ‘werken’, aldus Ankara.

Er is Europees begrip voor het Turkse standpunt, vanwege de zwakke Turkse economie, meldt the Financial Times. ‘Maar als de oorlog langer duurt, dan kan de druk wel op Turkije groeien’.

Militair analist Joris Van Bladel (Austrian Institute for European and Security Policy) zei eerder tegen de Kanttekening dat Turkije een cruciale rol speelt in de Oekraïne-oorlog: ‘We moeten daarom goed in de gaten houden aan welke kant Turkije nou wil staan.’

- Advertentie -