10.1 C
Amsterdam

Turkije: verbod dreigt voor prominente vrouwenrechtenorganisatie

Lees meer

Het Turkse Openbaar Ministerie wil de prominente Turkse vrouwenrechtenorganisatie ‘Wij Zullen Femicide Stoppen’ opdoeken. Dit meldt de Turkse nieuwssite Duvar.

De vrouwenrechtenorganisatie voert campagne tegen vrouwenmoorden – ‘femicide’- in Turkije en levert vaak kritiek op de Turkse regering. Turkije zou ‘systematisch’ in gebreke blijven in de aanpak van structureel geweld tegen vrouwen, onder meer door ‘inadequate wetgeving’.

De Turkse aanklager vindt op haar beurt dat het vrouwenplatform in strijd met ‘de wet en zedelijke normen’ handelt.

Wij Zullen Femicide Stoppen houdt alle gerapporteerde moordpartijen op vrouwen door gewelddadige mannen bij. Volgens de laatste gegevens zijn er in Turkije vorige maand ten minste 24 vrouwen vermoord door mannen.

De organisatie ziet de aanval niet alleen als een aanval op hun strijd: ‘We weten dat dit ook een aanval is op de gehele democratie van open debat en vrije meningsvorming.’

Wij Zullen Femicide Stoppen eist ook dat het door de regering afgevoerde Vrouwenverdrag van Istanbul, dat rechten van vrouwen en de LHBTIQ+-gemeenschap waarborgt, weer wordt heringevoerd.

- Advertentie -