19.1 C
Amsterdam

Turkije en Armenië nemen stap in normalisering van zure banden

Lees meer

Turkije en Armenië gaan afgevaardigden benoemen om de banden te normaliseren. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken verklaard, meldt de Turkse nieuwssite Ahval.

De chartervluchten tussen Istanbul en Yerevan zullen alvast weer starten. Die waren vanwege de tweede oorlog om Nagorno-Karabach van vorig jaar opgeschort. In de bloedige strijd tegen Armenië, waarbij meer dan zesduizend doden vielen, steunde Ankara de zegevierende ‘broederstaat’ Azerbeidzjan.

De diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Armenië zijn sinds 1993 opgeschort, vanwege de eerste oorlog om Nagorno-Karabach, die door Armenië werd gewonnen. De Armeens-Turkse grens is sinds die tijd hermetisch gesloten.

In 2009 werden in Zürich protocollen ondertekend tussen Turkije en Armenië, met als doel de betrekkingen tussen de twee landen te normaliseren. De protocollen werden in beide landen in eigen land zwaar bekritiseerd en werden door de parlementen van beide landen nooit geratificeerd.

‘Turkije zal ook stappen nemen om een coördinerende rol te spelen in de normalisering van de verhoudingen tussen Armenië en Azerbeidzjan’, zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken in het parlement. ‘In de Kaukasus leveren we intense diplomatieke inspanningen om regionale vrede en welvaart met Azerbeidjan te bouwen.’

- Advertentie -