28 C
Amsterdam

Turkije en Iran zoeken toenadering om escalatie te voorkomen

Lees meer

De regionale grootmachten Turkije en Iran willen samenwerken om verdere escalatie in het Midden-Oosten te voorkomen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan ontving in Ankara zijn Iraanse collega Ebrahim Raisi. Zo meldt de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De oorlog in Gaza staat hoog op de agenda tijdens het bezoek van de Iraanse president. ‘De inhumane Israëlische aanvallen moeten per direct stoppen’, zei Erdogan, die dat als een eerste noodzakelijke vereiste ziet voor vrede.

Wat betreft de rol van Iran in de regio was de Turkse president voorzichtiger. ‘Het is van belang om terughoudend te zijn en geen stappen te nemen die de veiligheid en stabiliteit nog meer bedreigen’, zei hij tegen het Iraanse staatshoofd.

Daarmee verwijst de Turkse president vermoedelijk naar de aanvallen die Iran heeft uitgevoerd op Israëlische en westerse bondgenoten in Irak en Syrië. Turkije maakt zich ook zorgen over aanvallen op schepen in de Rode Zee door de Houthi’s, met steun van Iran. Dit omdat Turkije handel drijft met Israël en het Westen.

- Advertentie -