23.5 C
Amsterdam

‘Turkije en Rusland handhaven status-quo in Syrië’

Lees meer

Turkije en Rusland zullen de status-quo in de Syrische regio Idlib behouden. Dit spraken president Erdogan en zijn Russische collega Vladimir Poetin gisteren af tijdens een topontmoeting in de Russische badplaats Sotsji, meldt een Turkse functionaris aan Middle East Eye.

De ontmoeting vond plaats te midden van een toename van aanvallen in Idlib, waar Russische gevechtsvliegtuigen stellingen van de pro-Turkse rebellen aanvallen.

In maart 2020 bereikten Turkije en Rusland een staakt-het-vuren-overeenkomst, die van Idlib een de-escalatiezone maakte. Maar afgelopen weken kwam de wapenstilstand onder vuur te liggen, met lucht- en grondbombardementen op posities van de pro-Turkse rebellen.

De Turkse minister van Defensie waarschuwde Moskou eerder deze week dat bij luchtaanvallen op door de oppositie bezette gebieden burgers omkomen en de bevolking radicaliseert. ‘We verwachten dat Rusland de gemaakte afspraken handhaaft’, zei hij.

Er bevinden zich nu meer dan drie miljoen Syrische vluchtelingen in Idlib. Verdere Russische en Syrische aanvallen zouden hen naar Turks grondgebied kunnen drijven, wat een nieuwe vluchtelingencrisis kan veroorzaken. In Turkije is het sentiment tegenover vluchtelingen verhard.

Turkije hoopte meer speelruimte te krijgen om de Syrisch-Koerdische YPG-strijders te kunnen aanpakken, die volgens de Turkse regering gelieerd is aan aartsvijand PKK. Maar dat staat Rusland niet toe.

Dankzij de Russische steun en het verslaan van IS zit het Syrische regime van Bashar al-Assad steeds steviger in het zadel. Toch is Amerika niet van plan om de diplomatieke banden met Syrië te normaliseren of te verbeteren, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera. Washington schortte in 2012 zijn diplomatieke aanwezigheid in Syrië op. Ook legde Amerika sancties op aan het Assad-regime.

- Advertentie -