16.6 C
Amsterdam

Turkije gaat samenwerken met Taliban om luchthaven Kabul open te houden

Lees meer

De ministers van Buitenlandse Zaken van Qatar en Turkije zeggen samen te zullen werken met de Taliban in Afghanistan. Deze twee landen zullen er zorg voor dragen dat de luchthaven van Kabul open kan blijven, meldt de Arabische nieuwszender al Jazeera.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken gaf op een persconferentie aan dat Turkije probeert te werken aan ‘vrede en stabiliteit’ in Afghanistan. Hij riep ook de internationale gemeenschap op om de dialoog aan te gaan met de Taliban.

Volgens Turkije moet de internationale gemeenschap een onderscheid maken tussen de politieke en humanitaire kant van de zaak. Uit humanitaire redenen willen Turkije en Qatar dat de luchthaven van Kabul open blijft, aldus de minister.

Verder is Turkije er alles aan gelegen dat de situatie in Afghanistan stabiel blijft. Turkije wil zo min mogelijk asielzoekers uit dit land, omdat het op dit moment al miljoenen gevluchte Syriërs en honderdduizenden Afghanen herbergt. Het anti-vluchtelingensentiment wordt steeds groter in Turkije en de oppositie eist van president Erdogan dat zoveel mogelijk vluchtelingen terug moeten.

Qatar en Turkije hebben een sterke relatie op politiek, economisch en militair niveau. Tegelijkertijd zijn de banden tussen Qatar en de Taliban ook goed. Vanuit Qatar mochten de Taliban tien jaar geleden een kantoor openen, van waaruit de Taliban een jaar geleden het akkoord met de Verenigde Staten uitonderhandelden. In dat akkoord beloofde Amerika zich terug te trekken uit Afghanistan.

- Advertentie -