18.9 C
Amsterdam

‘Turkije gaf IS’ers groen paspoort, waardoor ze de EU konden inreizen’

Lees meer

De gepensioneerde Turkse kolonel Ümit Öztürk beweert in een video dat Turkije groene paspoorten afgeeft aan in Syrië getrainde IS-strijders. Dat stelt hen in staat om zonder visum de Schengenzone in te reizen.

Öztürk kwam daar per abuis achter, zegt hij in de video. ‘In mei 2022 was ik op doorreis in Duitsland om een vliegbeurs in Zwitserland te bezoeken. Door de Duitse luchthavenbeveiliging werd ik aangehouden en meegenomen naar een privéruimte. Na 45 minuten werd ik weer vrijgelaten, toen de ambtenaren alle nodige controles hadden afgerond.’

Öztürk kreeg te horen dat zulke groene paspoorten onder verscherpt toezicht stonden, omdat was gesignaleerd dat ze door Syrië-gangers van Oezbeekse en Turkmeense afkomst in Duitsland werden gebruikt. Ook mensen die Jezidi’s tot seksslaven hadden gemaakt.

Öztürk reageert verbolgen: “Dit [groene] paspoort wordt uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het wordt gegeven aan de hoogste ambtenaren van de staat. Hoe kan het dat dit paspoort wordt gegeven aan onbekende mensen zoals die van de Islamitische Staat?’

De Turkse regering wordt al lange tijd beschuldigd van steun aan jihadisten in Noord-Syrië. Met het Assad-regime wil de Turkse regering, na jaren van vijandigheid, weer gesprekken voeren, vooral om de miljoenen Syrische vluchtelingen in Turkije terug te sturen.

- Advertentie -