20.4 C
Amsterdam

Turkije: geruchten dat Erdogans schoonzoon terugkeert als minister

Lees meer

Volgens het Turkse geruchtencircuit keert Berat Albayrak terug als minister, meldt de Turkse nieuwssite Turkish Minute. Albayrak is de schoonzoon van president Erdogan en volgens sommigen de ongekroonde kroonprins van Turkije.

De kans van Albayrak terugkeert op de post van Financiën is klein, gezien de positieve reactie van de markten op zijn ontslag in november.

In zijn periode als minister van Financiën ging het slecht met de Turkse lira. Ook liep de werkloosheid in het land verder op, wat versterkt werd door de coronacrisis.

Albayrak kondigde zijn ontslag aan op Instagram, wat opmerkelijk was. Zijn persoonlijke Twitteraccount en ook het officiële Twitteraccount van het ministerie van Financiën waren verwijderd. De Erdogangezinde media berichtten niet over het aftreden van Albayrak, maar op social media verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje.

Een dag later verklaarde Erdogan dat zijn schoonzijn ontslag had genomen om gezondheidsredenen. Maar de toon van Albayraks bericht op Instagram was anders. Die was hard, inclusief verwijten.

Vervolgens verdween Albayrak voor drie maanden van de radar. Er werd gespeculeerd dat de ex-minister onder huisarrest was geplaatst. Anderen dachten dat Albayrak misschien in elkaar was geslagen door Ali Erdogan, het neefje van de president en het nieuwe hoofd van diens persoonlijke lijfwacht.

Maar na drie maanden begon Erdogan zijn schoonzoon te verdedigen. Hij zei dat Albayrak eigenlijk een hele succesvolle minister was, maar dat zijn successen werden overschaduwd door het feit dat hij de schoonzoon van de president was.

Vlak daarna kwam de CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, met een video waarin ze lieten zien dat Albayrak van de economie een puinhoop had gemaakt. Ook hadden ze kritiek op zijn plotselinge verdwijning.

Erdogan, die fel reageert als het gaat om kritiek op zijn familie, verdubbelde zijn inzet. Wat vooral opviel was zijn lof voor Albayraks eerdere optreden als minister van Energie. Sommigen speculeren dat Albayrak mogelijk terugkeren zal op die post. Een ander gerucht is dat Erdogans adviseur voor economie en energie wordt.

- Advertentie -